Actueel
Historie
Bibliografie
Galerie
Shop
Contact
english home Theo van den Boogaard
  Historie

Witje en GertTheo van den Boogaard werd geboren op 25 maart 1948 in Castricum. Van jongs af aan tekende Theo strips. Zijn eerste gedrukte stripboek kwam uit toen hij zestien was.Vanaf zijn zeventiende tekende hij voor het pop/undergroundblad Hitweek, later Aloha, zodat hij na zijn eindexamen gymnasium-alpha in 1967 aan zijn “professionele carriere” kon beginnen in Amsterdam.
Werk in opdracht en zogenaamd 'vrij werk' wisselen elkaar sindsdien steeds af. Daarbij experimenteert Theo er lustig op los in stijl en beeldtaal.

Ans en Hans

Ans en HansTheo van den Boogaard is de grondlegger van de Nederlandse undergroundstrip. Met zijn strips "Witje" en "Ans en Hans", beide voor het eerst verschenen in Hitweek/Aloha, inspireerde hij tal van zijn generatiegenoten in de veranderende opvattingen over sexualiteit en in kritische kijk op de samenleving. Collega-striptekenaar Martin Lodewijk (Agent 327) zal later in NRC Handelsblad zeggen: "Na Ans en Hans was Nederland niet meer hetzelfde."
De oplage van Aloha rees sinds het verschijnen van Ans en Hans in ieder geval de pan uit, in Duitsland was de strip zo'n succes dat er gelijk ook maar een piratenuitgave van uitkwam, waar Van den Boogaard 'natuurlijk' geen inkomsten van had. De gezaghebbende Duitse stripcriticus Andreas Knigge schreef dat Anne und Hans tot "pflichtlekture auf der Schule werden soll" en bestempelde Theo van den Boogaard als "der groesste Europaeische Undergroundzeichner" en het Amerikaanse undergroundblad Screw kwam destijds tot dezelfde conclusie. In Duitsland daarentegen werd de strip door de deelstaat Beiern op de lijst van "Jugendgefaehrende Geschrifte" gezet en dus verboden.

Een vrijmoedige strip als Ans en Hans was in 1973, toen Theo van den Boogaard die zelf probeerde te verkopen aan Franse uitgevers, vele bruggen te ver voor de toenmalige Franse markt. Pas rond 1980 onstond daar ruimte voor leuk en vrijgevochten werk en werden Theo's strips -inmiddels de strips van Sjef van Oekel- uitbundig gepubliceerd in kranten als Liberation, Humanite Dimanche en in het strip/actualiteitenblad Echo Des Savanes. De tekenaar zegt er zelf over: "In Echo Des Savanes zag ik opeens allerlei dingen terug die wij tien jaar daarvoor in onze Nederlandse undergroundbladen al voor het voetlicht brachten. Bleek dat een van onze contribuanten uit die oertijd diezelfde ideeen aan dit nieuwe blad als 'brand-new' had kunnen verkopen, hahaha! Maar in ieder geval, neem nou van mij aan: de Fransen hebben zo een grote pet op van wat hun zogenaamde protestbeweging van de "soixante-huitards" (1968 oproerstudenten) teweeg hebben gebracht, maar vergeet niet dat de provobeweging en de jaren van de sexuele bevrijding hebben hun oorsprong in Amsterdam, waarvan ik deel heb mogen uitmaken."

Sjef van Oekel

In een even inspirerende als vruchtbare samenwerking met Wim T. Schippers heeft hij vanaf 1976 de stripfiguur Sjef van Oekel verder mogen doen uitgroeien tot een internationaal gewaardeerd character; juist vorig jaar zijn er in Spanje en in Frankrijk herdrukken verschenen van Leon El Terrible en Leon-La-Terreur zoals ze daar respectievelijk heten; “pour faire rire une nouvelle generation” laat uitgever Glenat weten.

Mr. Ponsford international



Bekijk op de Engelstalige site meer Sjef van Oekel strips.

Naast zijn stripwerk heeft hij ook zeer veel illustraties en cartoons gemaakt voor redactionele artikelen (o.a. Vrij Nederland, HP/De tijd, NRC), voor reclamecampagnes (o.a. Playboy, Voetbal International), en heeft hij ook aan zeer omvangrijke opdrachten gewerkt waar hij voor werd gevraagd door o.a. De Nederlandse Spoorwegen, de NZH, het Amsterdamse GVB, Ministerie van VROM en het Ministerie van VWS.

Prijzen

Theo van den Boogaard won in 1989 de Nederlandse Stripschapprijs voor zijn gehele oeuvre.

Tentoonstellingen

Voor een overzicht van tentoonstellingen, klik hier.

 
       
  © 2012-2017 Theo van den Boogaard / Foto: Doriann Kransberg, Stadsarchief Amsterdam, 2011
Site ontwerp: Bureau Robin